Aký mám vzťah k mlieku ? 16.5.2023

Úvod: História vzniku materského mlieka

1. Mlieko je prvou potravou, s ktorou sa stretneme po svojom narodení a sprevádza nás po celý život. Má nezastupiteľný význam vzhľadom na jeho biologickú hodnotu. Predstavuje hlavný zdroj vápnika. Keď som bola malá, zbožňovala som prevarené mlieko a v ňom nadrobené rožky. Mlieko mám rada v akejkoľvek forme. Ku vianočke nesmie chýbať kakao, ku zemiakovým plackám zase acidofilné mlieko, ku rožkom melta, ako dezert napr. puding alebo krupica. Chvála Pánu Bohu nemám problém s mliekom.

2. Mlieka sú rôzne druhy od 0.5 do 3.6 percent tukovosti, z mlieka sa vyrábajú jogurty ochutené a bez chuti. Sú rôzne druhy kyslých nápojov, napríklad kefír a cmar. Ja som robil v bývalej košickej mliekarne, aj tak som tam s májom mojim bratom chodil skladať mlieko a jogurty. Ale boli niekedy len 3 druhy sladkých jogurtov: čokoláda, malina a jahoda. V tej mliekarne sa dali zarobiť krásne bývalé peniaze.

3. Keď sme boli na brigáde v BA, zašli sme do mliekarne na miláčika, hustého a smotanového s rožkom. Pijem bezlaktózové mlieko. Mám rada sabinovské jogurty. Snažím sa jesť aj biele. Mám dostatok vápnika v tele.

4. Mám kladný vzťah k mlieku. Existuje kravské, kozie ale aj sobie mlieko. Z mlieka je syr. Babka mala kravy. Mám rád koláče so šľahačkou. Niekedy boli komédie, že sa ohadzovali šľahačkou. Vápnik je dôležitý v krvi. V Afrike majú pastieri aj 50 oviec, kôz.

5. U nás sú mliečne výrobky v prevahe ku mäsovým výrobkom. robím mliečne polievky doma. Kedysi som nemohla ovčie syry, skrývala som ich do knižky, keď som ich mala jesť. Na kozí syr treba veľa mlieka.

6. Mám rád všetky syry, ale najviac cottage syr. Nemám rád kefir ani cmar. Kedysi sme s mamou nepili živočíšne mlieko, nahrádzali sme ho rastlinným. Ako sójové a mandľov nepravé mlieko

7. Mlieko obsahuje veľa bielkovín. Babka mala kravu. 20 korún stála veľká fľaša mlieka. Mám rád ovčí syr, kozí syr. Dedo bol predseda družstva. Keď ideme na hroby vidím ako sa pasú kravy na lúke. Teraz chodí reklama: This is no milk. Som spokojný koľko mliečnej stravy jeme.

8. Nemám dobrý vzťah k mlieku. Mám intoleranciu na laktózu, čo je mliečny cukor. Chutí mi bezlaktózové mlieko.

9.Som vyrastala na sunare. Nemala som rada prevarené mlieko, keď som bola malá. Mala som však rada čisté neprevarené mlieko. Kozie mlieko je aj zdravé. Syry som mala rada od detstva. Mám rada francúzsky syr. Nepijem každý deň mlieko. Kedysi boli aj mliečne desiaty.

10. Ako decko som vyrastal v meste. Mlieko som doma pil povinne. Teplé mi nechutilo, ale studené áno. Kakao bola pochúťka. Po presťahovaní na dedinu som zistil že v každom druhom dvore mali kravu. Brali sme mlieko priamo od susedov. Niekedy som pozeral ako suseda dojila kravu. Potom mi toto nadojené, preliala do môjho vedierka. Mlieko malo špecifickú vôňu, ale to mi nevadilo. Prešli desaťročia a do nedávna sme brali od susedov mlieko. Sú posledný v dedine, čo majú kravy. Mali sme tvaroh, maslo, syr, kyslé a sladké mlieko. Náš jedálniček obsahoval veľa mliečnych produktov. Za posledných päť rokov pociťujem stále väčšiu nechuť k mlieku a ku produktom z neho. Jem asi polovicu toho, čo som jedol kedysi. Nahradil som ich rastlinnými jedlami. Či sú mlieko a mliečne výrobky zdravé ? Neviem. Zatiaľ som toho názoru že škodlivé nie sú, ale ani zdravé nie sú.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.