Ako relaxujem ?

Združenie pre integráciu, obnovu a rozvoj duševného zdravia, Pohľad Košice

         Stretnutie svojpomocnej skupiny 1.9.2020.

Otázka : Ako relaxujem ?

1+1) Chodíme zo psom 3 krát denne, asi po hodine. Pozeráme TV celý deň do 23.00. Relax je tiež v sprche a pri káve. Uvoľníme sa keď ideme po minerálku k studničke.

3) Relax, to je doplnenie energie. Ak ju minieme, musíme ju doplniť. Najradšej relaxujem v lese, v tichu. Tam sa viem najviac uvoľniť a nabiť energiou. Keď som s ľuďmi na rovnakej vlnovej dĺžke, vtedy to dokážem tiež. Pri TV veľmi málo. Musí byť pre mňa veľmi dobrá relácia. V paneláku sa nedá to nedá, je tam veľmi málo energie. Ak nenájdeme vhodný spôsob ako relaxovať, môžeme sa dostať na psychiatriu. Relaxuje sa tiež pri pive a tvrdom alkohole, tieto látky uvoľňujú telo.

4) Neviem relaxovať, som stále v behu, napätá. Asi aj v hrobe budem. Ani lieky mi nepomáhajú. Najdôležitejšie je vypnúť myšlienky. Ak mi napadne, pustím si hudbu. Ale aj vtedy záleží, čo mi príde na myseľ. Skúsila som meditáciu, tam ale neviem zastaviť myšlienky. Jediné čo mi pomáha je vedomé dýchanie. Sústredením na dych nevnímam čo je mysli. Vtedy dokážem tak vypnúť že zaspím. Keď sa rozprávam s partnerom, vtedy na všetko zabudnem. Asi to prenesiem na neho. Uvoľnila som sa pri sestre na návšteve, keď sa o mňa starala. Nič nerobím rada, všetko robím lebo musím.

5) Ak som pozerala zaujímavé filmy, uvoľnila som sa. Odreagujem sa pri krížovke. Prichádza na rad každé ráno, bez nej deň nezačnem. Ak ju nemám, bežím na pumpu. Ak cítim potrebu, pomodlím sa. Má to na mňa blahodárny vplyv. Viem tiež vypnúť pri komunikácii s kamarátkami. Relaxujem v záhrade. Musím ale preč z mesta. Dlho som nebola. Opatrujem matku, ale neničí ma to, netratím energiu. Naopak, naplňuje.

6) Keď som nervózny, pozerám vtipné videa. Zapnem si počítačové hry. Ak sa mi ale nedarí, hneď vypínam. Napätie mi spôsobuje samota. Ak príde pozornosť na mňa samého. Dostávam strach a napätie. Najviac večer, keď príde zhrnutie dňa sa všetko zhorší. Nemám sa rád. Chcem sa odsťahovať z mesta, dúfam že na vidieku zrelaxujem.

7) Človek sa skladá z tela, duše a ducha. Jedno na druhé vplýva. Ak je unavené telo, tak je aj duša a naopak. Ak je duch pevný, môže prísť únava tela. Duch to všetko pozdvihne. Veriaci človek má svoj zmysel existencie. Tento zmysel je absolútny. Ak som urobil niečo čím som porušil svoje zásady, nenávidel som sa. Raz za čas chodím za mesto pre vodu. To ma vie vyladiť na moju frekvenciu. Zabudnem na negatíva. Mám zodpovednú funkciu, nemôžem si dovoliť upadnúť. Ak je zle, musím zo sebou niečo robiť. Na relax je modlitba základ. Tiež mi pomáha cvičenie jogy.

8) Niekedy som považoval pasivitu za stratu času. Zisk som videl iba v aktivite. Keď som ochorel, pochopil som že som sa škaredo mýlil. Uvoľním sa, ak urobím čo mám. Vtedy som v svojom strede, kde energiu netratím. Naopak, ak nerobím čo mám, stúpa mi napätie, som mimo. V mysli. Jeden deň v týždni som na túre, kde sa na nič nesústredím, nič neriešim. Naopak, nechám priestor podvedomiu, nech sa mi odtiaľ do vedomia dostanú potlačené úlohy a nespracované zážitky a emócie z nich. Nech nerobia napätie. Urobil som veľa aby som dokázal vypnúť, ale mám ešte značné rezervy. Pracujem na tom.

9) Viem vypnúť jedine doma. Pokoj je základ. Snažím sa vydržať sám so sebou. Po jednom dni v meste musím zasa stráviť jeden deň doma, osamote.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.