Aký mám vzťah k planéte Zem? 25.04.2023

ÚVOD
Deň Zeme je deň venovaný Zemi, ktorý sa každoročne koná 22.
apríla. Tento sviatok je ovplyvnený pôvodným dňom Zeme,
ktorý sa konal počas osláv jarnej rovnodennosti, 21. marca a oslavoval príchod jari. V modernom poňatí ide o ekologicky motivovaný sviatok, upozorňujúci ľudí na vplyv
ničenia životného prostredia, a rozvíjajúcu sa diskusiu o možných riešeniach zabrániť znečisteniu. V poslednom čase bola niekoľkokrát vyslovená myšlienka, že by sviatok bolo
lepšie posunúť na letný slnovrat, lebo by  pekné počasie
prilákalo viacej ľudí.
História vyhlásenia tohto dňa siaha do roku 1969, keď
predovšetkým John McConnell začal volať po vzniku
medzinárodného dňa Zeme a v rámci týchto snáh vytvoril
i vlajku Dňa Zeme. Prvý Deň Zeme bol oslávený v San
Franciscu. Táto oslava bola pravdepodobne myslená nielen
ako ekologicky zameraný sviatok, ale aj
ako ľavicovo orientovaný  happening  bojovníkov proti vojne vo
Vietname. Kampaň s týmto sviatkom spojená, si kládla za cieľ
preniesť otázku ekológie do politických kruhov. Cieľom bolo
zvýšiť energetickú účinnosť, recyklovať odpadky a
hľadať obnoviteľné zdroje energie.

1. Myslím si že zachránime Zem, veci sa už hýbu správnym smerom. čistia sa rieky, moria, oceány. Sú nové autá na elektrický a vodíkový pohon. V Nemecku odstavujú atómové elektrárne. Stále viac a viac domov má solárne panely. stavajú sa nové ekologické veterné a vodné elektrárne.

2. Zem je vesmírne teleso kt. pláva vesmírom. My sme tí kt. musíme zachrániť Zem. Vidíme zmenu klímy. Treba posúvať veci čo nám už netreba treba posunúť druhým, napríklad šatstvo. Som rád že sa sadí veľa kvetov. Chcem aby ľudia rozkvitli. Chcem aby nastalo omyl-ostenie. aby ľudia dostali oči. osvietilo ich. Najbližšie by mi bolo vysádzať stromčeky. Pomáhať prírode. Byť obyčajným človekom.

3. Ja si vážim našu planétu Zem. Beriem ju ako dar, kde je voda, rastliny, živočíchy. Je to na nás aby sme to chránili, nezničili, neznevažovali. Musíme začať každý sám od seba. vážiť si to lebo je to dar boží. My sme tu od toho aby sme chránili a zdokonalovali. Ďakujem za všetko. Aby naše bývanie bolo také ako ma byť. Re-cyklujeme doma aj na chalupe. Máme aj bio odpad. nieje my ľúto nez jedeného jedľa. Moja dcéra obzvlášť si zakladá na re-cyklovaní.

4. Vo svite je firma kde sadia stromčeky. Mršina sa dá tiež využiť. Napríklad levom. V obchode treba využívať platené tašky. Ekologickejšia je koža ako umelé hmota. Pri pálení umelej hmoty sa vyparujú do ovzdušia škodliviny. Nemám rada umelé oblečenie uprednostňujem ľan. Budem na svojej záhrade, čo najviac ekologická. Mám biblický vzťah k planéte. Do prírody, ma učila mama nevyhradzovať odpadky.

5. Z vesmíru je zem modrá. Dosť veľa plochy tvoria oceány. Planéta potrebuje viac chladu, lebo je globálne otepľovanie. Navštívili sme aj mesiac. Najľudnatejšia krajina je už India. Jedno dieťa a nie viac už je zrušené v Číne. Veľký čínsky múr je viditeľný z vesmíru. Zálohujem, je to dobrý krok. Bio odpad mám pred blokom. Mám dobrý vzťah s planétou Zem. Chcel by som navštíviť iný kontinent. Najviac do USA.

6. Spočiatku, do 29 rokov som ani nevedel že nejaká planéta existuje. Videl a riešil som celkom iné veci. Keď som začal riešiť existencionálne otázky, našiel som aj planétu. Raz som v New Yorku vošiel do jednej agentúry a tam bol obrovský plagát planéty. Bola na nej otázka : Čo Ty pre ňu robíš ? Zahanbil som sa sám pred sebou. Postupne som sa dozvedel že podľa vedy, má každá bunka vedomie. Podľa toho má vedomie aj planéta. Je to bytosť s vlastným vedomím. Matka čo dáva a nič nepýta. Pred rokmi, keď som premýšľal o budúcom vývoja človeka, mal som mimoriadny zážitok. Šiel som po moste a zrazu som zažíval zvláštny stav. Vnímal som že rieka je moja sestra, možno že až, že rieka som ja. Bolo to úžasné. Nikdy na to nezabudnem. Pravdepodobne sa dá vývojom dopracovať do takéhoto stavu vedomia. Beriem to ako skryté možnosti človeka. Keď porovnám ten krátky stav vedomia s terajším, cítim sa ako nič nevnímajúca mŕtvola. Naša hutná časť tela je akoby oddelená od všetkého okolo, ale naše jemné časti sú rozliate do celého vesmíru. Sú dotýkajúce a prenikajúce všetko, čo existuje. Tak sa dotýkame aj všetkého, čo je na planéte. Stačí keď na to pomyslíme. Keď mi príde na myseľ planéta, poďakujem jej za všetko, čo pre mňa robí. Mam k nej úctu. Snažím sa recyklovať a konať ekologicky. Určite ale mám rezervy a niekedy sa chovám ako jej nepriateľ.

7. Zem sa mi spája s prírodou, lesmi, kvetmi, zvieratami
a ľuďmi. Snažím sa myslieť ekologicky. Počas pandémie
ma rozčuľovali ľudia, ktorí chodili do lesa a nechávali tam
plno odpadu. Raz som chytila vrece a šla som zbierať.
Naivne som si myslela, že jedno bude stačiť. Vyzbierala
som 4 a to ma upokojilo.
Kamarátka mala v tej dobe akciu spojenú so zbierkou na
záchranu vodných tokov na Slovensku. Bolo to tanečné

vystúpenie pri rieke Hornád. Počas neho sa vyzbieralo
množstvo peňazí na ekologické účely.
Mama ma naučila separovať odpad. Papier, plast, kov, bio
a komunálny. Nie som ekologická aktivistka, ale môj vzťah
k zemi je taký, že zo zeme sme a k nej sa aj po smrti
vrátime. Je to kolobeh života. Keď mám na mysli našu
planétu, napadá mi myšlienka na klip k piesni Michaela
Jacksona – Earth Song – pieseň Zeme. Klip je o tom, že
na záchranu našej planéty už včera bolo neskoro – zem
plače. Kedysi boli na zemi mohutné stáda zvierat, zeleň
a obrovské množstvo lesov. Dnes máme priemyselné
oblasti, jadrové elektrárne,…Mali by sme ju chrániť nielen
pre seba, ale aj pre ďalšie generácie. Zničili sme si
prírodu. Keď vyhynú včely, zahynieme aj my.

8. Planéta Zem je naším miestom pre život. Poskytuje nám všetko čo potrebujeme. Zem nepatrí človeku, ale človek patrí Zemi. Je to naša „matka“. Bez prírody by nebol život ani v nás. Preto sa ju snažím podľa svojim možnosti chrániť.

  • triedim – recyklujem odpad
  • snažím sa nakupovať v Second Hande
  • na tvorenie viac menej využívam odpadový materiál
  • nefajčím
  • ak musím, tak sa snažím využívať MHD a nie auto
  • ak to dovolí počasie využívam viac svoje nohy alebo bicykel a nie auto, či MHD
  • neznečisťujem prírodu, šetrím vodou aj potravinami…nič nevyhodím
  • používam plátené nákupné tašky
  • pijem vodu z vodovodu

9. Robím dobré veci. Zbieram fľaše. Nechodím vyrušovať zver do lesa. Snažím sa myslieť ekologicky. Nerobím iným to, čo nechcem aby 2. robili mne. Nie som dokonalý, toto nerob, lebo aj tebe sa to môže stať.

10. Ja mám planétu rád , treba si ju chrániť. Vyrastajú nové veterné elektrárne v mori. Človek je slabší ako príroda. Sú rôzne prístroje k pomoci planéte. Bol som na výsadbu stromčekov, ale im netrebalo pomocníka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.