Ako ma ovplyvňujú farby? 11.04.2023


Uvod: /blog/farby-na-nas-vplyvaju-viac-ako-si-mozno-myslime/ https://veronikacervenska.wordpress.com/2013/10/23/vyznam-farieb-a-vplyv-farieb-na-nas-organizmus/

Aké farby sa používajú v reklame ? Do ich správneho výberu sa investujú milióny. Reklamné agentúry vedia prečo.

Biela farba

Biela farba symbolizuje čistotu, nehu, nevinnosť a chlad. V reklamách napríklad na prací prášok navodzuje pocit čistoty a mäkkosti, hlavne v kombinácii s modrou farbou. Biela sa často využíva v modernom minimalistickom dizajne. Jej jednoduchosť vytvára absolútne nadčasový dojem.

Čierna farba

Čierna farba je spájaná so smrťou, tajomnosťou, zlom, osamelosťou a smútkom. Na druhej strane pôsobí elegantne a vznešene. V reklamách sa využíva hlavne na označenie drahých produktov, ktoré majú vysokú kvalitu a sú atraktívne. Môžeme sa s ňou stretnúť napríklad pri etikete na víno, drahej čokoláde alebo parfumu. Čierny obal produktov podvedome vnímame ako ťažký, narozdiel od bieleho.

Žltá farba

Žltá je optimistická, kreatívna farba, ktorá sa často používa do výkladov obchodov, aby upútala pozornosť potenciálnych zákazníkov. Žltú farbu charakterizuje pocit slobody, nádeje, energie a humoru. Platí pri nej rovnaké pravidlo ako aj pri červenej farbe. Menej je niekedy viac. Žltá farba je farbou svetla, “osvietenia” a následne porozumenia.

Zelená farba

Zelená farba navodzuje príjemné pocity ako sú: kľud, harmónia, nádej, pokoj, čerstvosť a oddych. Je farbou prírody, zdravých produktov, sviežich nápojov a potravín. Niektorí ľudia vnímajú potraviny, ktoré majú zelený obal za nízko kalorické, bio a bez tuku. V kozmetike zase poukazuje na používanie prírodných zložiek namiesto ropných produktov. Táto farba je tiež preferovaná v zdravotníctve a pri ekologickom podnikaní.

Modrá farba

Modrá symbolizuje bohatstvo, úprimnosť, dôveru a pocit bezpečia. Na základe toho sa s ňou môžeme stretnúť v bankách alebo pri rôznych biznisoch. Svetlomodrá farba vyvoláva teplo a príjemné pocity, zatiaľ čo tmavomodrá na nás pôsobí chladne a neútulne. Modrá sa považuje za najľadovejšiu farbu, aj preto sa využíva najmä pre obaly mrazených potravín. V reklame sa modrá využíva pre vyjadrenie kvality a prípadne aj čistoty. Modrá bola kedysi ženskou farbou harmónie a vernosti, rozľahlosti a pokoja. Dnes ju vďaka móde pre deti vnímame ako chlapčenskú farbu.

Červená farba

Červená je známa ako energická farba, ktorá predáva produkt a zvyšuje túžbu po produkte. Pre marketingové účely je priam perfektná. Symbolizuje lásku, živosť, energiu, nebezpečenstvo, krv, hnev, zmyselnosť, nadšenie a vášeň. Vínová červená predstavuje luxus a eleganciu. Na veľkých plochách je v malom množstve prínosná a dokáže zaujať. No ak sa to s ňou preženie, môže na človeka pôsobiť agresívne a vyvolať strach. Červená púta pozornosť a burcuje nás k činom. Práve preto si podniky s rýchlym občerstvením svoje prevádzky farbia na červeno. Zákazníkov núti rýchlo si vybrať jedlo a ponáhľať sa preč. Rôzne štúdie tiež ukázali, že červená má na ľudí fyzický vplyv, zvyšuje srdečný tep a tlak. Zaujímavé je tiež to, že do 20-tych rokov minulého storočia červená spolu s ružovou farbou vyjadrovali mužskosť.

Vplyv farieb na náš organizmus Farby ovplyvňujú nielen naše pocity, ale pôsobia aj na fyziologické stavy nášho organizmu v odlišných stupňoch teplôt. Teplé farby, ako napríklad červená a oranžová, nás vzrušujú. Studené farby napríklad modrá a zelená, na nás pôsobia ukľudňujúco. Vo väčšine prípadov priťahujú teplé farby viac pozornosti a burcujú nás k činom. Napríklad oranžová farba je typická pre cenovky na zľavnených produktoch v obchodoch. Ak sa však teplé farby vyskytnú v printovej reklame len striedmo pritiahnu pozornosť. Keď sa to s nimi preženie môžu vyvolať úzkosť, hnev, agresiu či strach. Teplé farby patria k lepšie rozpoznateľným v porovnaní so zelenou, modrou a fialovou, hlavne vtedy, keď je priestor slabo osvetlený. Studené farby vraj ukľudňujú najmä čitateľov. Ak sú použité samostatne, môžu pôsobiť chladným a neosobným dojmom. Ak teda vyberáte farby zo škály studených farieb, je dobré doplniť ich aj o nejakú teplú alebo neutrálnu farbu tak, aby sa predišlo týmto nežiadaným pocitom.

farby-na-nas-vplyvaju-viac-ako-si-mozno-myslime/ https://veronikacervenska.wordpress.com/2013/10/23/vyznam-farieb-a-vplyv-farieb-na-nas-organizmus/

1. Keď som bola na strednej škole, mali sme tam tmavú komoru. V nej sú špeciálne lampy so svetlom a dajú sa tam dať rôzne filtre. Tmavozelený filter vo mne vyvolával vyčerpanie. Pri žltozelenom sa mi najlepšie robilo, aj som bola šťastná. Ešte oranžový som zniesla, ale pri červenom mi prišlo zle a musela som ísť von. Nemohla som pri ňom byť. Staroružová je moja obľúbená farba. Mňa vždy ťahalo do histórie. S moderného umenia žltú farbu, aj na mojich dielach je.

2. Viem 6 základných farieb, z ktorých sa dajú vytvoriť ostatné. Mám rád modrú farbu a z akrylových mám rád zlatistý oker. V prírode sa mi páči dúha. Je vyše 1000 farieb. Čierna je farba vážností.

3. Milujem teplé farby žltú, pomarančovú, oranžovú. Uvedomila som si že farby ma ovplyvňujú, keď som bola u kamarátky a žlto-pomarančové farby v byte.Cítila som že zo mňa odpadla depresia. Ak budem mať byt chcem tam také farby. Mám rada aj červenú keď jej nieje veľa, alebo je ako doplnok.

4. Odtiene ja nevidím. Základné a silné farby viem ich pomenovať. Je to trochu aj traumatizujúce. Musí niekto so mnou chodiť do obchodu a pomôcť mi. Nemám obľúbenú farbu. Vnímam v záhrade farby. Mám rád jar.

5. Som rada že máme takú tému. V mladosti som sa nezaoberala farbami. Keď vidím dúhu pociťujem šťastie aj v najťažších chvíľach. Dúhové farby sú najväčšia vzácnosť. Všetky farby prírody mam rada. Teraz napríklad krásne narcisy, tulipány, sedmokrásky. Prvosienka je pre mňa naj. Čierna je pre mňa smútočná, ale aj slávnostná. Skoro všetky farby sa mi páčia.

6. Ja mám rád stromy keď sa prebúdzajú. Mám rád v lese tieň. V jeseni sa mi páčia listy. Na záhrade máme rôznorodé kvety, Mám rád čisté farby, bez chémie, keď maľujeme. Mám rád aj dúhu, no môže sa stať že dúha nieje po daždi. Moje obľúbené farby sú červená, žltá a modrá.

7. V čase, keď som mala depresie, kreslila som na výkres čiernou ceruzkou. Väčšinou to boli portréty
z filmových plagátov. Keď som sa zaľúbila, začala som svet vnímať farebne a tomu sa prispôsobovalo
aj moje kreslenie. Prvý obraz, ktorý som nakreslila farebne boli vodopády. Bol to aj posledný farebný
obraz na dlhý čas. Znova som kreslila čiernou ceruzkou, lebo som si uvedomovala realitu. Keď som
ochorela dozvedela som sa o fraktálnej kresbe. Tá pozostáva z minútového kreslenia čiernou farbou
po A4 výkrese jednou líniou, kde na konci vyfarbujete výsledný obraz – fraktály. Podmienka je, aby
rovnaká farba nebola opakovaná vedľa seba. Je to forma arteterapie. Vymyslela ju ruská
psychiatrička a terapeutka – meno si nepamätám. Podstatná je kresba. Práve táto kresba mi pomohla
usporiadať si myšlienky a pocity. Je to zaujímavé, že, keď sa sústredíte na to, čo robíte a dáte tomu
celé svoje bytie, vložíte sa do prítomného okamihu a to už je výhra pre vás. Pretože to ma priviedlo
ku farbám a videniu sveta v odtieňoch. Respektíve prírody. Tú kreslím farebne, ale ľudí vnímam stále
len čiernobielo. Takto to mám, verím, že časom aj ich začnem kresliť farebne.

8. Začal som intenzívne vnímať farby farby na gymnáziu. Zapôsobila na mňa zelená a potom červená. Mal som dobrého učiteľa. Nechal som sa ním ovplyvniť, čo sa týka farieb. Farby u mňa súvisia so zvukmi a s vôňami. V tme mi všetko zovšednie. Keď príde svetlo všetko ožije. Každá farba má svoj pozitívny význam. Páčia sa mi všetky odtiene modrej.

9. Mám rada oranžovú. Riadim sa pri obliekaní farbami. Aj pri ručných prácach. Mám rada aj čiernu pripadá mi slávnostná.

10. Farby majú na našu psychiku veľký vplyv. Ovplyvňujú to ako sa cítime, ako sa správame k iným a k sebe samým a ako sa dokážeme sústrediť na naše povinnosti.
Napr. ako s ročným obdobím…na jar sa všetko prebúdza a prevláda zelená farba. Zelená plocha vytvára harmóniu, má upokojujúci a zároveň osviežujúci účinok, čím vytvára rovnováhu.
Ja osobne mám rada teplé farby ako je žltá, ružová. Žltá pôsobí na mňa ako slnko a zlepšuje mi náladu. Dodáva mi radosť a energiu. Ružová pôsobí upokojujúco, vyvoláva radosť a optimizmus. Teplé farby vo mne vyvolávajú pocit pohody a radosti. Naopak studené farby pôsobia na mňa chladno, smutne. Aj keď v konečnom dôsledku každá farba má svoje čaro…v správnej chvíli, v správnej kombinácii.

11. Moja obľúbená farba je modrá, mám aj modrú gitaru aj sa obliekam najčastejšie do modrej. Z prírody sa mi páčia farby jesenného lístia, také by som chcel mať vlasy. Zaujímavé je aj spojenie farieb, je na to dobrý program Color Adobe.

12. Do 23 rokov som tejto problematike nevenoval vôbec pozornosť. Ani minútu. Po tomto roku sa ku mne dostali knihy o obchode a obchodovaní. Zistil som aké obrovské množstvo peňazí ide do reklamy. Aké obrovské množstvo peňazí ide na to, aby ovplyvnilo zákazníkov, aby si kúpili tovar. Od farieb v reklamných novinách, obchodných domoch, kanceláriách, divadlách, po farby oblečenia personálu v bankách a iných podnikoch. Vtedy sa mi odhalil svet dosiaľ neexistujúci. Retrospektívne som pochopil, že podvedome na mňa farby vždy pôsobili, aj keď som si myslel, že ja sa rozhodujem iba sám, na základe rozumu. Nad rozumom je ale sféra ktorá riadi rozum. Je to sféra pocitov. V roku 2000 som si dal odfotiť auru. Zistil som že človek je z energetického hľadiska, elektromagnetické pole. Pole tvorené vibráciami a z fyziky vieme že každá vibrácia má svoju farbu. V hrubšom zmysle možno povedať že človek je stvorený z farieb. Treba povedať že ľudské oko nie je schopné tieto farby zachytiť, ale prístroje áno.

13. Z fyzikálneho hľadiska sú farby vlnová dĺžka. hranol vie ich rozkladať. Obal výrobku predáva. čiže tam musia byť farby zladené. U nás je čierna smútočná, inde je biela. Mám rád zelenú. Zelená fazuľka mi chutí, ale špenát nie.

14. Keď som mal vymaľovať izbu. zvolil som si kávovú farbu. Z oblečenia mi modrá a červená padne. Väčšinou keď si kupujem veci tak je to kávová, červená a modrá. Nie každá červená mi sadne.

15. Kamoška má kamaráta čo málo vidí. Obliekala som sa tmavo, teraz sa obliekam farebnejšie. Ostatný povedali že mi pristane farebné. Páčia sa mi tulipány, aj narcisy. Pačia sa mi všetky farby, aj sivá. V kráľovskej modrej kúpila som si nohavice.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.