Ako sa rád/a hýbem? 21.02.2023

ÚVOD

Pohyb je dôležitý pre zdravie človeka. Ako telesné tak aj duševné. Pri pohybe je podstatné dýchanie. Ak správne dýcham a rozmýšľam ako daný pohyb uskutočniť, vedome sa pripravujem na svoje telesné aj duševné zdravie. Nezáleží na tom, aký šport vykonávam, či sa prechádzam, alebo ako sa hýbem. Záleží na tom, čo rád robím, možno len pomáham vonku v záhrade. Aj to je pohyb. Pohyb je zdravý pre naše svaly, naše myslenie, necítime sa scvrknutí, sme slobodnejší, voľnejší. Málo pohybu zapríčiňuje problémy s trávením, ako sa hovorí, v zdravom tele zdravý duch. Akýkoľvek pohyb, ak je správny, pomáha. Veľa pohybu škodí – športom k trvalej invalidite. Všetko treba robiť s mierou.

  • Mám rada turistiku, tanec, film Láska, viera nádej – je to tanečný film.
  • V minulosti som sa hýbal viac – bicykel, beh, viacboj a teraz je to menej. Mám rád túry v lese.
  • Pred chorobou futbal, plávanie, teraz neviem. Predtým aj Aikido – je to pre mňa cesta v súlade s energiou. Na strednej škole sme splavovali, teraz sú to prechádzky so psom, motivuje ma to ráno vstať. Kedysi som praktizoval taekwondo.
  • V minulosti karate, neskôr lyže, teraz sú to raketové hry – ping pong, bedminton, squash. Dnes ma baví disko tanec. Trénujeme každý rok karičku.
  • Mám strašne rada prírodu. Môj pohyb sú výlety. Boli sme na Hrebienku v Tatrách v Zádielskej doline
  • V poslednej dobe zintenzívňujem pohyb – Čermeľ, s bratom les, kedysi som chodil behať. Mám rád aj pohyb v záhrade, dávnejšie som bol v turistickom klube.
  • Kajak (vpredu tzv. „háčik“ určuje smer a vzadu kormidluje „zadák“) nedostatok pohybu som kompenzoval chôdzou, dnes sú to hudobné nástroje – gitara. Kedysi som hrával na zobcovej flaute, na husliach, klavír ako  ročný, aj na mandolíne.
  • Karate, lyže (Kavečany, Chopok), potom nie veľmi, squash, s otcom mám pohyb na záhrade, motivácia je pre mňa cigaretka – chodiť do obchodu, ďalej hrám šach, tenis, keď sme boli pri mori, potápal som sa. Najďalej som zašiel na bicykli 35 km.
  • Na základke basketbal, na strednej fitness centurm a volejbal, počas VŠ nič a dlho potom 10 rokov nič, dnes je to plávanie, prechádzky v lese a joga kvôli správnemu mysleniu a dýchaniu. Rada občas tancujem latino tance (čača, jaif, rumba, samba a salsa), diskotéky priam neznášam.

Ahojte, priatelia.
Srdečne vás všetkých pozdravujem a prajem pekný deň.
Pripájam pár slov k téme…

Ako som vám už spomínala, tancujem, preto chodím 2x do týždňa na zumbu. Okrem toho ak mám
možnosť rada plávam a v lete bicyklujem, no najradšej chodím na turistiku spojenú s poznávaním…
(napr. na zrúcaniny hradov)… keď je dobré počasie nechodím MHD, ale pešo na stanicu a zo stanice.
Radšej sa prejdem ako mám sedieť v MHD.

Toľko odo mňa, priatelia. Posielam hrejivé objatie. Slávka

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.