Katkina výstava

Individualita a kresba charakterizujú 23 diel Kataríny Iršovej

Tvorbu Kataríny Iršovej ovplyvňuje a inšpiruje sám život

Kresby Kataríny Iršovej ako cesta k vlastnej individualite

Rôznorodú tvorbu inšpirovanú životom v podobe 23 diel predstavila Katarína Iršová na otvorení jej prvej autorskej výstavy, ktorá sa uskutočnila 2. júla 2020 vo Výmenníku Wuppertálska. Súčasťou zahájenia výstavy bol aj mini koncert kapely T&T, ktorá sa spontánne spojila kvôli vernisáži.

Katarína Iršová sa kresleniu venuje od svojich štrnástich rokov. Síce nemá vyštudovanú umeleckú školu, ale napriek tomu si našla cestu ku kresleniu. Rodina si u nej všimla určité maliarske tendencie a talent zdedila po otcovi, ktorý rád maľoval v mladom veku. Považuje sa ako sama uviedla za „umelecký samorast,“ pretože 30% tvorí jej talent a 70 % drina. Najčastejšie kreslí, keď sa nudí a na dielach si dá záležať, tak ako sama povedala: „Som veľmi pedantná a snažím sa doviesť dielo k dokonalosti. Ak to nejde, skončí v koši.“

Motívy a témy prostredníctvom ktorých tvorí nachádza v samotnom živote. Kreslí všetko čo je živé, známe, ale aj vzdialené. Nesústredí sa len na prítomnosť, ale aj na minulosť, budúcnosť, filmy, rozprávky a pod. Za kresbu považuje všetko, čo sa kreslí farbičkami alebo ceruzou. Jej tvorba pozostáva z čiernobielych a farebných klasických, ale aj fraktálnych kresieb, ktoré tvoria psychicky chorí pacienti v rámci arteterapie. Ďalšou technikou, ktorú využívajú psychicky chorí pacienti, je Art brut. Znázorňuje city, pocity a nálady pacienta. V maľbe alebo kresbe sa kladie dôraz na individualitu autora, čiže ide o intímny typ umenia. Využíva sa aj v hudbe, príkladom je kapela Pink Floyd. O Art brute sa veľmi nehovorí, preto by ho Katarína chcela dostať do povedomia ľudí.

Okrem kresby sa autorka venuje aj akrylovej maľbe na plátno, ktorá sa nachádza aj v jej výtvarnom portfóliu. Súčasťou výstavy je dielo „Tiger“. Rozhodla sa ho namaľovať na plátno po návšteve otcovej sestry, ktorá chová sibírskych tigrov.  K tomuto dielu sa vyjadrila takto: „Dá sa povedať, že som na neho hrdá, pretože sa celkom podaril.“

Za svoje najobľúbenejšie dielo považuje filmový plagát Pán prsteňov – spoločenstvo prsteňa, ktoré nakreslila ako tínedžerka. Na výstave plánovala vystaviť vrchol svojej tvorby, no podarilo sa jej zozbierať len málo obrazov, pretože veľa z nich darovala.

Poľský autor Krzystof Lukasziewic, vytvára ceruzou portréty hollywoodských hviezd a pred niekoľkými rokmi sa stal Katkiným vzorom. Autorka obdivuje na jeho tvorbe najmä čistotu kresieb.

V budúcnosti Katarína plánuje vystavovať diela aj v zahraničí v krajinách ako Belgicko, Nemecko, Česko, pretože jej diela oslovujú aj ľudí mimo Slovenska.

Výstava potrvá do 17.7.2020 a sprístupnená bude počas podujatí Výmenníka Wuppertálska.

Vstup na výstavu je voľný.

2 thoughts to “Katkina výstava”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.