Téma: Ako vnímam novoty v mojom živote – móda, etiketa, morálka,…

Stretnutie na Alejovej 5 z utorka 29.03.2022; 14,00 hod.

  1. Móda – Možno som jedna z mála, ktorá nerada nakupuje, ale keď už niečo potrebujem, preferujem radšej nákupy v Second Hande. Je to ekologickejšie – šetrné k našej planéte, ale aj k peňaženke. Veľa krát si tam nájdem kvalitnejšie veci ako v e-shopoch a hlavne veci, ktoré vystihujú moju osobnosť, tzn. Neriadim sa novinkami zo sveta módy. Nestotožňujem sa s nimi, ale ani ich neodsudzujem. Som sama sebou.

Etiketa/morálka – môj skromný názor je, že z roka na rok klesá a upadá. Vidno to už na malých deťoch. Ľudia prestávajú byť k sebe milí, zdvorilí. Zabúdajú na skutočné hodnoty a správanie a to reguluje ich správanie, či vzájomné vzťahy. Vytráca sa slušnosť mravnosť…napr. mladí ľudia už nevedia ani pozdraviť, uvoľniť miesto v autobuse, slušne sa vyjadrovať – pravidelne cestujem a poviem vám, že niekedy je to pre mňa utrpenie cestovať s mladými v jednom vlaku, keď počujem tie neslušné slová L…aj „gentlemani“ pomaly vymreli…česť výnimkám.

2. Móda – neriadim sa módou, ale tým, čo mi padne do oka, poteším sa šminkami, kabelkou. Mám rada novoty v kuchyni, ktoré varím. Ak za novoty považujem to, že odišiel do večnosti niekto z našich blízkych, pomodlím sa za tú dušu.

Etiketa – snažím sa riadiť sa ňou, čo sa mi nepáči, vyjadrím sa k tomu, niekedy nie. Čo sa týka rodinného života snažím sa o pokoj, lásku, pohodu.

3. Móda – je niekedy veľmi pekná, páčia sa mi krátke sukne. Páči sa mi, že ľudia si vyberajú tie najlepšie veci

Morálka – keď som bol v divadle, nepáčilo sa mi, že jeden pán mal roztrhané rifle.

Etika – mám rád slušnosť a správanie ľudí

4. Novoty – Nemám rád zmeny. Ja a zmena to sú dva protiklady. Keď sú veľmi zabehané veci, kolobeh, je tam potreba oddychu.

Móda – kupujem, čo potrebujem. Som obyčajný človek, nie výnimočný. Som sólista, ale neberiem to, ako profit.

5. Novoty – sú vo všetkom. Či už vidíte nové auto, či už novinky zo sveta politiky…Človek niekedy niečo počuje, ignoruje.

Všetko sa riadi módou. Na začiatku 20. stor. chodili do New Yorku rôzni guru a strašne z toho profitovali. Nejaký filozof vydal až 40 kníh za 2 roky. To som nechápal.

Móda – Ja mám rád športové oblečenie. Keď som si raz kúpil topánky z Číny, strašne ma z nich bolela chrbtica. Mám strašne veľa oblečenia. Keď sa mi niečo páči, tak radšej dva týždne počkám a potom si to kúpim. Veľa ušetrím na strave, keďže mamka varí. Chce byť užitočná.

Etiketa – mám radšej, keď sú ľudia spontánni. Nemám veľmi rád etiketu. Mám rád prirodzenosť a úprimnosť. Keď niekto niečo povie, môžem si to nechať pre seba.

6. Novota – pes nám ochorel. Šli sme s ním k veterinárovi. Potom preskočil plot. Už je zdravý. Mal Babeziózu z uštipnutia kliešťom. Mám rád novoty, keď sú spontánne, nie vážne. Tiež v dizajne, klávesoch, gitare. Mám klávesy s doprovodom, prenosné.

Morálka/etiketa –  snažím sa byť slušným človekom

Otázka: Ako vnímaš novinky v hudbe?

Mám rád staršie piesne od Mikea Oldfielda (Veľká Británia) a The Corrs (Írsko)

7. Móda – napr. slovo kravata som počul, že pochádza z francúzštiny.Roztrhané rifle tiež neuznávam. Mám dnes tričko od sestry.

Etiketa – mám ju rád. Správam sa slušne. Nemám rád, keď ma niekto kritizuje, nevšíma si ma.

Otázky:

  • Máš rád zmeny v byte?

Prerábali sme jadro – nemám až tak rád zmeny v byte, ale pristupujem k tomu pozitívne.

  • Keď si máš kúpiť cigarety, váhaš dlho, alebo si kúpiš hneď?

Nakoniec si kúpim, ale snažím sa prestať fajčiť.

  • Ako rýchlo si zvykáš na nové prostredie alebo napr. v nemocnici na pacientov? Trvá to dlho? Ako postupuješ?

Ja sa prvý neprihovorím. Pacient sa mi prihovorí sám.

8. Novoty – musím si na nich zvykať. Mám rada novinky v kuchárskych receptoch.

Móda – cez internet si kupujem šaty a pulóvre

Morálka – uznávam morálku, keď nie je veľmi prehnaná. Človek by sa mal správať prirodzene.

Otázky:

Nové prostredie v nemocnici, ako si si zvykala?

  • Postupne som si zvykla, ale bola som rada, keď som odtiaľ vypadla.

Keď prišla v práci nová úloha, vedela si si zvyknúť?

  • Podľa toho, na akom poste som bola. Nevedela som si zvyknúť na kolegyňu. Veľmi ma kritizovala a ohovárala, znepríjemňovala mi život. Ale, šéf mi pomohol. Dostala som sa na inú prevádzku a tam som sa mala fantasticky. Práca tam ma veľmi bavila.

Ako si zvykáš na samotu?

  • Veľmi dobre.
  • 9. Novoty –   v živote človeka stále prichádza niečo nové.

Móda – páči sa mi. Väčšinou nakupujem v Second Hande. Páči sa mi, keď niekto robí módne návrhárstvo. Dozvedel som sa, že 1% životného prostredia znečisťuje odevný priemysel.

Etiketa – pozerám Slovenský náučný animovaný seriál – Chochmesovci. Morálne vlastnosti človeka mám rád

10.Novoty – ide tu o spokojnosť s okolím. V počítačovej oblasti, čo sa týka novôt v technike, mobil, som spokojný, keď sa naučím.

Bol som raz v Prešovskej knižnici a hľadal som knihu. Nevedel som ju nájsť a keď som videl jedného chlapca ako si ju našiel na počítači, uvedomil som si, že sa treba začať učiť na počítači. Niekde idem ľahko cez novoty, niekde sa mi ide ťažko.

Keď som bol v Michalovciach, potom jediní dvaja, kto mali e-mail sme boli p. Prof. Navka a ja.J Snažím sa byť flexibilný.

Móda – Napr. Conchita Wurst speváčka s bradou) – inakosť mi nevadí. Platí, že čím viac som spokojný so sebou, tým viac som spokojný s okolím. Móda nás ovplyvňuje aj podvedome. Je to ako naša atmosféra, v ktorej žijeme. Nemám rád úzke veci. Je to módne, ale neviem sa v tom prispôsobiť.

Morálka –  Ako povedal Immanuel Kant – „Hviezdne nebo nado mnou a mravný zákon vo mne.“

Zaujíma nás, či konáme so svojím mravným kompasom vnútri. Človek môže ísť určitú dobu proti sebe, ale nakoniec sa musí prispôsobiť.

5 rokov som si chorobu nevedel pripustiť. Na jednej konferencii som sa naučil, že kým nepriznáš problém, nevyriešiš ho.

11.Novoty – Nemám rád novoty, neznášam ich. Mám rád rovnaký kolobeh vždy.

Móda – k nej sa nevyjadrujem, lebo každý sa oblieka ako chce.

Morálka – mám rád slušnosť. Nemám rád povrchných ľudí.

12. Novoty – novým veciam sa ťažko prispôsobujem. Pripadám si ako z minulého storočia. Dnešné nové veci, čo sa týka techniky, mi nič nehovoria. Mobil a počítač je pre mňa španielska dedina.

Móda – mám radazdravý životný štýl, športové oblečenie, ekologické veci. Snažím sa kupovaťveci, ktoré nie sú drahé a sú ľahko dostupné.

Morálka –  nedodržiavam etiketu. Nie som z kráľovskej rodiny, aby som vedela, ktoré lyžice a vidličky sa na čo používajú, ale slušnosť a zdržanlivosť v správaní mám rada u seba, aj u iných. Milujem dochvíľnosť, čo je vraj výsada kráľov. Takisto pokoru a skromnosť. A neznášam nadávky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.