Pokoj, vyrovnanosť, spokojnosť. 

Stretnutie svojpomocnej skupiny cez zoom 4.2.2022.

Téma : Pokoj, vyrovnanosť, spokojnosť.

A/ Mal som vždy okolo seba plno všeliakých pováh. Zažil som aj impulzívne výpady. Snažil som sa reagovať diplomaticky. Niekedy ma ale provokatéri vyviedli z rovnováhy.

B/ Mňa vyvedie z rovnováhy všetko. V práci ma vyvedie z rovnováhy človek, ktorý sústavne niečo kritizuje. Vtedy si uvedomím že každý máme 2 póly. Zmením na neho pohľad.

Pokoj je vtedy, ak je človek spokojný s tým čo má. Nepokoj mám tiež, ak nie som v rovnováhe práca-odpočinok. Mala by som robiť to, čo zvládnem, nie to, čo sa odo mňa očakáva.

Vnútorný pokoj mi veľmi chýba. Vraciam sa do minulosti, neviem uzavrieť niečo, čo ma ťaží.

Nadpozemský pokoj som zažila v Medžugorí.

C/ Zažil som situácie, kedy som bol vyvedený z rovnováhy. Snažil som sa zachovať kľudnú hlavu. K pokoju mi pomáhajú lieky a modlitba.

D/ Ak je niekto nespokojný, mal by ísť po tom, čo mu tvorí nepokoj. Mal by to riešiť. Mal by byť aktívny. To je vývoj, bez toho stagnujeme.

Aj na odpustenie treba silu. Najlepšie pochopiť toho, čo nám ublížil. Pohovoriť s tým, čo nám ubližuje.

E/ Nepokoj riešim maľovaním, turistikou, prácou.. Sem tam mám vnútorný nepokoj, ale ináč som človek pokojný. Nechápem ľudí, čo nemajú čo robiť.

F/ Aj ja hľadám vnútorný pokoj. Drobné práce mi ho prinášajú. Napríklad záhrada. Tam nadobudnem vnútornú rovnováhu, ak pracujem.

G/ Náš pokoj je narúšaný z vonkajšej, ale aj z vnútornej strany. Môj pokoj je, keď som doma sám. Pokoj a bezpečie mi tiež dodáva mama a brat.

H/ Každý človek zažil pokoj aj nepokoj. Je na nás, aby sme sa naučili zvládať nervóznosť druhých.

Som spokojná, keď je spokojná rodina. To mi hladká dušu. Sú situácie ktoré neviem zmeniť. Vtedy sa ich snažím púšťať.

Čím som staršia, nedokážem urobiť, čo mám. Potom večer som nespokojná, že som veci ktoré som mala, neurobila. Pomáha mi, ak si poviem, že ich urobím neskôr. Tiež prijmem pozitívne aj negatívne, poďakujem za všetko. Obrátim sa k Bohu, odtiaľ príde pokoj.

I/ Už od mala som podvedome riešil svoj nepokoj prechádzkou v lese. Bol som tam často, pomáhalo mi to.

Pokoj môže prinášať ruženec. Nepokoj zasa privysoké ciele.

J/ Snažím sa zmeniť čo sa dá, prijať čo zmeniť nemôžem. Rozlíšiť ale čo je čo, je veľmi ťažké.

K/ Ak mi niečo nedá pokoj, snažím sa ho nadobudnúť. Už to, že to riešim, mi pokoj prinavracia. Najčastejšie je to neurobená, potlačená úloha. Keď ju dokončím, príde pokoj ešte väčší. Nie len vonkajšou aktivitou prichádza pokoj. Prichádza aj prijatím toho, čo zmeniť nemôžem. Beriem život ako vývoj, tak že seba, aj všetko okolo, prijímam ako určité štádium vývoja.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.