Čo si na sebe najviac cením.

Stretnutie svojpomocnej skupiny cez zoom 8.2.2022.

Otázka : Čo si na sebe najviac cením.

„Čo si cením na sebe?“
Ťažká otázka, pretože každý skôr rozpráva o svojich chybách a nedostatkoch. Ale ak vie človek úprimne povedať čo si na sebe cení – neznamená to, že sa vychvaľuje, alebo že sa nad niekým povyšuje, znamená to, že má úctu k sebe samému. …citát: Nezáleží na tom, akí ste inteligentní, príťažliví alebo talentovaní – pokiaľ pochybujete o svojej hodnote, máte sklon sabotovať svoje snahy a podkopávať svoje vzťahy. Život je plný darov a príležitostí a vy ich môžete prijať a tešiť sa z nich len vtedy, keď viete oceniť seba samého a prejaviť sebe samému taký istý súcit a úctu, akú viete prejaviť aj iným. Objavením svojej vlastnej hodnoty oslobodíte svojho ducha. Dan Millman.
Psychológovia zistili, že človek ktorý si neváži sám seba, má problém vážiť si iných. Nech je nám povzbudením to, že všetci sme stvorení na Boží obraz, takže v každom jednom z nás je niečo Božie – niečo výnimočné. Po tomto povzbudení si cením na sebe…
– duchovnú štedrosť ( dať svoju silu iným )  –  pracovitosť ( ochotu konať s plným nasadením ) – spoľahlivosť ( že viem byť zodpovedná až do detailov )  – dôslednosť ( čo začnem do detailov dokončím )-  vďačnosť ( som vďačná za každú maličkosť )  – štedrosť ( rada dávam a potešujem iných )  –  úprimnosť ( som k ľuďom úprimná a ony mi za to dôverujú ).
…a ak by som mala byť úplne osobná, cením si na sebe to, že napriek prvému rizikovému tehotenstvu, keď som celé tehotenstvo preležala na lôžku, som bola ochotná to podstúpiť znova a druhé rizikové tehotenstvo som tiež celé preležala na lôžku. Na záver chcem povedať už len toľko: všetci ste úžasní ľudia, statoční a vytrvalí v nesení toho svojho „kríža“, priateľskí, ochotní pomôcť jeden druhému a neskutočne odvážni v rozprávaní o svojom vnútri – o svojich pocitoch. Mám Vás veľmi rada. Prirástli ste mi k srdcu. .

A/ Viem každému pomôcť, som dobrosrdečný. Viem sa prispôsobiť, nie som konfliktný. Urobím čo mám, ak je potreba.

B/ Ťažko sa hľadá na sebe niečo pozitívne. Chyby sa hľadajú ľahšie. Rád pomôžem ľuďom, ak treba. Viem si zaspievať. Nemám hlas, ale robím to rád. Pretextuvávam piesne, vymýšľam nové verzie. Viem si zájsť so psom von, tak že aj on je rád. Pomáham doma.

C/Lásku k prírode. Od mala som chodil pešo do lesa, aj keď som mal motorku. Chodím aj teraz. Cením si tiež cieľavedomosť. Dal som si postupne do kopy celú dielňu.

D/Cením si to, čo vo mne Boh vybudoval za celé tie roky. Nech sa to nepokazí. Cením si lásku k blížnym, keď môžem pomôžem. Potešenie viem nájsť v kráse.

E/ Veľká výzva, táto téma. Stále som zápasil s pocitmi menejcennosti, hľadal svoje miesto. Snažil som sa prispôsobiť. Byť lojálny. Cením si že som dokázal pochopiť druhých, aj seba. Okolie ma kritizovalo, to som prijal.

Naučil som sa odolávať stresom. Dokážem byť bútľavá vŕba, ľudia mi dôverujú.

F/ Veľa som o tejto téme rozmýšľala. Prišla som na to, že poznať sám seba je veľmi dôležité.

Vážim si to, čo som dostala do vienka. Mám napríklad krásne meno, to si cením. Nie je správne ak sa chválime, ale ani podceňujme. Mám rada prírodu, rodinu, vás.. Rada pomôžem, ak môžem. Viem prijať aj kritiku, uvažujem nad ňou. Rada spievam aj tancujem.

Cením si to, že som sa naučila neposudzovať druhých, neviem v akej sú koži.  Čo prežívajú.

Cením si empatiu, viem sa vcítiť do problémov druhých.

G/ Precíznosť. Dochvíľnosť. Tiež si cením že viac komunikujem, ako predtým.

H/ Cením si to, že viem kresliť. Tešia ma umelecké práce. Cením si tiež svoj vzťah k prírode. Rada varím, pečiem. Pomáham doma.

I/ Hovoriť o pozitívach je ťažké, o negatívnych vlastnostiach zasa bráni pocit hanby.

Cením si na sebe to, že som priateľský. Hovoria o mne že som inteligentný. Keď som bol malý, IQ bola v predu, IQ zaostávala. Musel som na nej popracovať, to si tiež cením, že sa mi to do určitej miery podarilo.

Cením si svoj záujem o seba spoznávanie. Rád by som potom viac spoznal a pochopil druhých. Poučím sa, ak mi niekto adresuje kritiku.

J/ Cením si na sebe to, že viem preložiť články z angličtiny. Som rád, že som mal také detstvo, naučil som sa odvahe. Cením si svoju spontánnosť.

Neúspechy považujem za výzvu začať znova a inteligentnejšie. Preto si neúspechy cením.

K/ Cením si svoju orientáciu v zákonoch. Vybavovanie komplikovaných veci na úradoch. Experimentovanie. Tam sa dá iba získať. Písanie zápisníc.

Cením si že som sa naučil mať všade poriadok. Cením si cieľavedomú a systematickú prácu na sebe. Všetko si evidujem.

Najviac si ale cením svoju minulosť. Príjemné aj nepríjemné rovnako. Nič by som nemenil.Chváliť sa s tým všetkým ale nedá. Je to dar. Nápady si nevyrábame, prichádzajú odnie

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.