Čo rád varím ? Čo rád jem ? Južné ovocie.

Združenie pre integráciu, obnovu a rozvoj duševného zdravia, Pohľad Košice

       Tretie stretnutie svojpomocnej skupiny 28.1.2020.

Otázka : Čo rád varím ? Čo rád jem ? Južné ovocie.

Viem variť podľa receptu. Niekedy improvizujem. Vymýšľam nové jedlá. Naposledy zákusok. Mám rada sladké. Čokoláda je moja droga. Z južného ovocia mám najviac rada mandarínky.

Moje obľúbené jedlo je cesnaková polievka. Tento recept som dala veľa ľuďom a dodnes podľa neho varia. Niekedy som odoberala časopis Praktická žena a odtiaľ mám recept.

Nerada varím, nemám k tomu vzťah, ale niečo navariť viem. Väčšinou rýchle jedlá. Mám rada pórovú polievku so syrom a smotanou, špagety carbonara, vyprážaný syr.

Mám rád jedlá bez mäsa, ale aj to, varím rád. Prvé jedlo čo som sa naučil bol granadír. Južné ovocie mám rád, ale dávam prednosť ovociu zo Slovenska.

Ja nevarím, variť totiž neviem, doma sú na to iní. Chutí mi vyprážaný syr. Mám rada aj mäso, ale nie mastné, to doslova v ústach neznášam. Niekedy mi vadili cestoviny v polievke. Južné ovocie mi chutí. Tie nové druhy ale ani nepoznám.

Rada varím jednoduché a rýchle jedlá. Najmä bezmäsité. Môžem spomenúť pohánku z bryndzou. Chutia mi najmä kyslé jedlá a potom ich vyvážim sladkosťami, najmä čokoládou. Mám bezlepkovú diétu, tak že som bola nútená zmeniť jedálniček. Južné ovocie mám rada, ale tiež naše. Niekedy som si sama piekla chlieb, ale cítila som, že som stále v kuchyni. Prestala som.

Rád varím vitamínovú bombu, brokolicovú polievku s kapustou. Jem všeličo možné, ale moje obľúbené jedlo sú palacinky. Polovička môjho jedálnička tvorí ovocie. Kontrolujem si váhu.

Nerád varím, ani to neviem. Rád jem doma, vonku v spoločnosti sa necítim dobre. Najviac mi chutí kurací perkelt. Z ovocia, banány, ale neznášam kiwi. Mám rád kukuricu aj z konzervy, šťavu vypijem do dna.

Ja nevarím, chodím jesť k rodičom. Dám si tam skoro každý deň mäso. Keď som von, kúpim si hamburger, pizzu, syr. Ovocie jem málo, nekupujem si ho. Do cukrárne nechodím, nie som závislý na sladkostiach.

Toho roku som mal črevné problémy. Musel som zmeniť jedálniček. Napríklad som vynechal sladké. Keď som vyzdravel, zistil som že mi už nechýba, jednoducho mi nechuti. Mám rád špagety s paradajkovou omáčkou. Rád varím zeleninové rizoto. Tiež mi chutí mäso, ale zdá sa že mi nerobí dobre. Pri varení nie je pre mňa rozhodujúca otázka, čo mám rád, ale čo mi neuškodí. Najväčší terajší objav je pre mňa zistenie, že existuje drvený bobkový list.

Tri až štyri mesiace som mala diétu. Nebolo to ľahké obdobie, nevedela som, čo sa deje. Zistili mi alergiu. Musela som kompletne a radikálne zmeniť jedálniček. Teraz jem menej a zdravšie, napríklad pohánku, zeleninu, ovocie. Nenajem sa do prasknutia a jem pravidelne. Aj keď som hladná, vydržím do stanoveného času. Som rada že som zasa v pohode, energia sa mi zasa vrátila.

Varím nerada, ale variť musím, každý deň. Mám doma stravníkov. Obľubujem bravčovú sviečkovú a rezeň. Obmedzujem vyprážané jedlá. Milujem ryžové chlebíky, knäckebrot a južné ovocie.

Nevarím nič, ani neviem. Kompenzujem to tým, že doma pri varení pomáham. Moje obľúbené jedlo je brokolica a hranolky. Mám rád južné ovocie.

Raz som videl ako má jedna pani posadenú mandarínku. To sa mi tak zapáčilo, že som si ju posadil tiež. Z jadierka. Vyrástla veľká rastlina. Problém je že nemá ovocie, zistil som že je potrebné ju zaštiepiť. Hľadám spôsob, ako na to. Mimo ňu, mi už rastie grep. Rád varím syr tofu a rád jem rohlíky.

Ja varím rada a rada pečiem. Zákusky ale, nie až tak rada. V jedle nie som výberčivá ale mastné nemusím. Mám rada lokše. Už od malička nás učili ako zasadiť a pestovať južné ovocie.

Niekedy som jedol každý deň mäso. Keď som zmenil filozofiu, bol som vegetarián asi rok. Nevydržal som, videlo sa mi to príliš násilné. Išiel som prirodzenejšou cestou. Snažil som sa jedlom jednoducho neničiť. Postupne mi prestávalo mäso chutiť a dnes ho už jem iba sporadicky. Mám rád zeleninu a ovocie. Rád skúšam nové, najmä orientálne chute. Moje posledné jedlo dňa je na obed. Viem že existujú ľudia čo nejedia vôbec, toto je ale zatiaľ spoločenské tabu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.