Aké bylinky poznám a aké poznajú mňa ? Alejová 5-Košice 19.3.2024

Prišlo a vyjadrilo sa 10 ľudí, jeden poslal príspevok mailom.


A/ Moja mama je známa bylinkárka. Samozrejme máme doma veľa bylín. Pažítka nám napríklad rastie v škárach na schodoch do domu. Často chodíme spolu von na zber. Na lúku i na cintorín. Minule sme si robili prasličkový kúpeľ. Detoxikačnú kúru s palinou pravou. Med z púpavy. Ešte sa v tom všetkom veľa nevyznám, ale chodím rád.

B/ Spomínam si, keď som ochorela, chodila som s mamou na lúku, po prasličku. Mama robila všetko možné, aby som sa vyliečila. Necítila som si pravú stranu tela a mama ma mi na ňu prikladala žihľavu.
Žihľava pálila a ja som bola rada, že strata citlivosti nie je taká veľká, ako sa zdalo. Ešte si spomínam na neviem akú rastlinu. Bola horká a ja som ju neznášala. Mama ma ju ale nútila piť a postupne som si na ňu zvykla.

C/ Slovo „bylinka“ je pre mňa top. Od mala som bola k tomu vedená, rodičia sa o túto oblasť zaujímali. V 60 tých rokoch sa dalo tým aj privyrobiť. Na začiatok som sa naučila že na jar sa trhajú kvety, v lete listy. Sušia sa v takej polohe, ako vyrástli. Napríklad zaujímavá je žihľava. Vedeli ste že natrhaná žihľava sa môže používať ako hnojivo ? Stačí ju cez noc namočiť vo vode, potom s touto vodou poliať. Tento roztok slúži aj proti komárom a voškám.

D/ Mám záhradu rozdelenú na 3 časti. Na jednej časti sú bylinky. Naučil som sa robiť levanduľový a bázový sirup. Z medvedieho cesnaku sme robili doma pesto. Bylinky mám rád. Kupujem od kamaráta jeho výrobok, brezový šampón.

E/ Babka sa zbieraním byliniek zaoberala cez svoju lásku k nim. Tiež mala doma cenník, ktorá bylina koľko stojí vo výkupe.
Spolu sme zbierali zemežlč, mätu piepornú, materinú dúšku, myší chvostík, ľubovník bodkovaný, harmanček sme zbierali s česáčom. Dedo odkôroval jelšovú krušinu a tiež niesol do výkupu. Raz som jedného kamaráta vyšibal žihľavou. Jeho mama sa bola u nás sťažovať.

F/ Nedám dopustiť na repík. Mám problém s nohou a ním si ju liečim. Sám si ho zberám. Viem že kvety znižujú jeho účinnosť, tak že ho zberám pred kvitnutím.

G/ Bylinky nepoznám. Je to pre mňa španielská dedina.

H/ Bolo to už povedané všetko. K bylinkám a prírode mám vrelý vzťah. Kedysi som chodila s babkami bylinkárkami na lúky a do lesa. Poznám a zberám teda mnohé jarné aj mimo jarné bylinky. Napríklad ale, nezberala som a nejedla medvedí cesnak. Ak budem mať čas, možno si po neho zájdem. Je jar a znova sa teším na púpavy, pripadajú mi ako množstvo malých lúčnych slniečok.

G/ Žila som ako maličká v dome. Zbierali sme mätu, medovku, oregáno, listy jahôd, repík, lipu, levanduľu, šípky. Bolo to fajn.

H/ Do 30 rokov som ani nevedel že nejaké bylinky existujú. Po ochorení som sa začal obracať k sebe i prírode. Často som chodil von za dedinu i do lesa. Začal som zberať a sušiť mätu piepornú. Pili sme z nej doma čaj a daroval som ju často ľuďom k sviatku. Zberal som tiež repík, medovku, pamajorán, materinú dúšku, medovku, ľubovník, medvedí cesnak. Doma som to na pôjde sušil, je to tam na to výborné miesto.
Zdalo sa mi to celkom fajn a chcel som sa tomu venovať viac, ale život mal pre mňa inú cestu. V súčastnosti máme medovku pod oknom, tú suším. Zberám ešte repík, ten suším tiež, ale len máličko. A
aké bylinky poznajú mňa ? Napríklad ľan, konope, bambus.. Nosím z nich odev. Veľa krát to vôbec neviem, nepoznám zloženie materiálu, ale oni poznajú mňa. To ani nehovorím o strave. Veľa krát jeme, čo vôbec nepoznáme. Telo máme také ako zvieratá, vlasy a nechty sú rastliny, kosti sú ako kamene – minerály.

I/ Nie som typ bylinkárky. Viem, že podbeľ posilňuje imunitný systém a pomáha pri liečbe dýchacích ciest. Z púpavy zvykneme každý rok robiť med. Čaj zo žihľavy dodáva unavenému telu minerály a vitamíny. Rebríček obyčajný (myší chvost) mi často dávala moja nebohá babka, aby som si z neho robila čaj pri menštruačných bolestiach. Čaj z kvetov prvosienky čistý pleť. Veľmi zdravý je aj medvedí cesnak. Najčastejšie doma používame mätu, lipu a medovku – na čaj. Pravidelne užívam pestrec mariánsky – drvený, ako antioxidant.

ZVUKOVÁ NAHRÁVKA:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.