Vidím nepriaznivo svoju minulosť, prítomnosť a budúcnosť. Čo s tým ? Alejova 5-Košice 5.3.2024

A: Súčasnosť je teraz, čo žijeme a s hora boh nám dava hlavne veľa zdravia a šťastia a atď. ja som rád že Domka a ja sme najlepší kamaráti a že sme zdraví a veselí. To je súčasnosť a budúcnosť nám otvorí dvere k iným ľuďom. Ja a Domka anjelik by sme chceli ísť na nejaký výlet, napríklad Vysoké Tatry a ja v blízkej budúcnosti už by som išiel do Prahy za bratom Majom, lebo mi už chýba. Ďalej nevieme co nás čaká v súčasnosti a budúcej dobe.

B: Zažil som to. To celé uzavreté nezmyselnosťou a márnotratnosťou života. Najhoršie časy v mojom živote. Dá sa z toho utiecť, nevnímať to, ale iba na krátku dobu. Potom ma to vždy dobehlo. Alkohol mi pomáhal uniknúť,sladkosti, zábavy, hry, workohlizmus, sústredenie pozornosti inde, na vonkajšie veci. Bál som sa zastaviť, aby som to nevidel znova. Raz ma život zastavil a nemohol som uhnúť. Musel som tej oblude pozerať priamo do očí. Rezignoval som a prijal všetko tak, ako to je. Na počudovanie, hneď v druhej myšlienke mi prišlo pochopenie. Ale iba do určitej miery. Tak to šlo ďalej. Na koľko percent som videnú realitu prijal, na toľko som ju pochopil. Neskôr som zistil že jadro každého náboženstva je práve o tom. O prijatí utrpenia. Dostojevsky povedal že prijatie utrpenia sa mení na múdrosť srdca. Prijatie má teda transformačnú silu. Je to najhlbší a najúžasnejší fenomén čo poznám.

C: Veľa sa vraciam k minulosti. Veci s minulosti môžme využiť v budúcnosti. V biblii sa píše o budúcnosti. Netreba sa báť budúcnosti. V socializme boli 5 ročné plány. Najlepšie je žiť v prítomnosti. Ale treba vedieť aj svoju históriu. Rád sa vraciam do školských čias. Najradšej som mal architektúru. V minulosti neboli také lieky ako sú teraz. Bolo ľudové liečiteľstvo. Medicína veľmi postúpila dopredu.

D: Videla som nepriaznivo svoju minulosť. Budúcnosť vidím s nádejou. Môžem povedať,že teraz je to dobre. V práci je to dobre, v súkromí o trošku menej. Netreba boha prosiť o dážď a popritom si nezobrať dáždnik. Nevidím nepriaznivo svoju budúcnosť. Treba sa drať dopredu. Má to však aj svoje limity, netreba to preháňať, treba zvoliť zlatú strednú cestu.

E: Keď človek vidí minulosť, prítomnosť aj budúcnosť zle, treba to riešiť. Je to jeho subjektívny pohľad. Či to bolo, je, bude zle, si myslí len ten človek. Môže sa stať, že ľudia veria viac v teba, ako ty sám.

F: Myslím si, že asi každý by na svojej minulosti niečo zmenil. Aj keď sa
nerada vraciam do minulosti, lebo čo bolo sa už nevráti späť…svoju
minulosť vnímam tak, že som nevyužila isté šance, ktoré mohli priaznivo
ovplyvniť moju súčasnosť. Tiež som urobila zopár chýb, ktoré sa už
nedajú napraviť.
Súčasnosť beriem asi ako z príslovia – „Ako si usteliem, tak budem spať.“
Všetko závisí hlavne odo mňa…ako sa k tomu postavím. 
No a moja budúcnosť? Budúcnosť je v Božích rukách. Všetko je
milosť a dar…máme slobodnú vôľu a len na nás záleží ako mu budeme dôverovať.
Moja každodenná modlitba znie: „Bože, odovzdávam Ti celú svoju minulosť a vkladám do Teba celú svoju budúcnosť. Ďakujem Ti za dnešok, ktorý mi dávaš. Radujem sa, pretože si stále so mnou a nikdy si ma neopustil. Amen.“

G: Aj negatívna minulosť je užitočná, keď sa z nej vieš poučiť. Každý človek si môže zvoliť akou cestou pôjde. Starý ľudia to majú ťažké. mnohý sa boja smrti. Ja verím v pozitívnu budúcnosť. Po určitom veku sa človek zmení. Treba mu spracovať rôzne zážitky. Dospela som k názoru, že som si mala skôr založiť rodinu. Zažila som krásne obdobie na začiatku dôchodku. Človek si môže napísať o negatívnej minulosti list, treba ho potom spáliť. Ale ja som to nepraktizovala.

H: Vidím nepriaznivo minulosť. Minulosť sa nedá zmeniť. Myslím pozitívne na súčasnosť a aj na budúcnosť. Skúšal som zmeniť minulosť. Ale nebolo mi to umožnené. Môžme sa z minulosti poučiť. Prijal som že užívam lieky. Nakoniec som prišiel na kombináciu dobrých liekov.

I: Všetko už bolo povedané. Treba sa poučiť z minulosti. Žiť prítomnosťou. Nemôžeš žiť v budúcnosti . Lúčim sa a dovidenia.

J: Minulosť mám zlú. robil som zlé veci. V prítomnosti a budúcnosti musím prekonať to. Viem že budúcnosť bude ťažká, ale vidím ju pozitívne.

K: Dostal som sa k literatúre, že treba analyzovať minulosť. Prítomnosť je to čo sa momentálne deje. Čítal som knihy ale teraz menej. Čas sa už nedá vrátiť. Starý ľudia si už ani nepamätajú ľudí okolo seba. Vstupujeme do neznámej budúcnosti. Niektoré punkové kapely mali slogan No future, žiadna budúcnosť. Niekto sa dožije viac, iný menej. Ja som rád so svojou rodinou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.