Aký mam vzťah k poriadku a aký k neporiadku ? 21.11.2023

A: Ježiš povedal: Ja som bohom poriadku. Roky som nad tým rozjímala. Desatoro je poriadok. Ježiš ešte to pritvrdil. Ale nad tým všetkým nám dal milosť. Je aj duchovný poriadok. Keď mám pokoj vo veci, tak to považujem za správne.

B: Poriadok bez lásky nieje. Ide aj o morálny poriadok. Ale dôležitý je aj pokoj.

C: Morálny kódex budovateľa komunizmu chcel konkurovať desatoru. Mám v skrini poriadok, lebo všetko mám vonku. Som šťastný, keď mám poriadok.

D: Už keď vidím neporiadok, tak ma to znervózňuje.

E: Bratranec mál nápis na dverách do izby: Neporiadok je pre debilov, inteligent zvládne aj zmätok. Aj v umení sa striedali obdobia poriadku a neporiadku. V hudbe sú akordy kt. navodzujú pocit pokoja a iné pocit chaosu.

F: Nemám rada poriadok, kt. sa len presunie. Mám rada poriadok , keď veci majú svoje miesto. Cirkev a omša má už od dávnych dôb, svoj poriadok.

G: Ja som tým fascinovaný, aký má táto téma rozsah. Ja mám rád poriadok v kt. je systém. Neporiadok mi nesedí. Mám v peňaženke poukladané aj drobné. Mám rituál že každú hodinu musím ísť fajčiť.

H: Vo všetkom má byť poriadok. Poriadok vo všetkých odvetviach. Napr. poriadok v doprave. Pomáhať a chrániť je poslaním policajtov. Umývam hrnce.

I: Poriadok mal by byt všade okolo nás. Poriadok mám veľmi rad lebo napríklad vysávať treba koberec, prach poutierať a tak ďalej. Poriadok je veľmi široká téma a ja neporiadok doslova neznášam. Aj ten neporiadok raz bude treba nakoniec urobiť.

J: Poriadok alebo neporiadok môžem nazvať osobný systém. Každý má svoj jedinečný, osobný poriadok a neporiadok. Preto možno povedať že poriadok vidí každý ináč. Príklad. Prídeme do bytu iného človeka. Vidíme tam jeho veci a nábytok. Má ich poukladané podľa svojho uváženia. Tak sa mu to páči, tak je to u neho v poriadku. My ale vidíme, že niečo by mohlo byť ináč. Neladí nám to. Taký poriadok sa nám nepáči. Jemu ale áno. Predstava poriadku a jeho napĺňanie mi robí radosť. Preto ho aj robím, pre spokojnosť. Poriadok mi uľahčuje život, neporiadok komplikuje. Kedysi som mal úradné dokumenty po všetkých poličkách, zásuvkách, skriniach. Ak som niečo hľadal, tak to trvalo pol hodiny. Raz som sa nazlostil a urobil som si v papieroch poriadok. Mám ho už 35 rokov a stále mi robí radosť.

K: Kto má lepšie pozná vie, že som poriadkumilovná. Mám rada veci na poriadku…aj v práci ma berú, že mám všetko TIP TOP…takže…ak je niekde neporiadok mám chuť to dať do poriadku…ak je možnosť tak to aj urobím. Noo…z vlastnej skúsenosti viem, že je oveľa ľahšie urobiť poriadok v materiálnych veciach, ako urobiť poriadok vo svojej hlave či v duši.

L: Poriadok by som povedala fyzický okolo mňa napr. doma a práci, Alebo poriadok v mojej duši, v mojom vnútri, s mojím telom. Ten sa snažím robiť pravidelným pohybom a športovaním. Tu by som zaradila aj masáže tela, tváre, relaxácia, oddych a spánok. Ak sa starám pravidelne o svoje telo, cítim sa príjemne a zdravo. Pod poriadkom doma vnímam vyprať bielizeň, umyť riad, dlážku, povysávať, utrieť prach atď… Ak mám upratanú domácnosť a tiež chodím na pravidelné vychádzky cítim sa fajn a je mi príjemne. Som plná energie. Ešte by som k poriadku pridala aj úpravu svojho zovňajšku, myslím úpravu účesu, nechtov, čistého odevu, čistej obuvi ale aj kabelky. Neporiadok nie je môj kamarát. Určite mám radšej poriadok.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.