Čo by som zmenil/a – doplnil/a v systéme psychiatrickej starostlivosti. Vaše návrhy, spokojnosť, nespokojnosť

Stretnutie svojpomocnej skupiny dňa 8.11. na ALejovej 5

Téma: Čo by som zmenil/a – doplnil/a v systéme psychiatrickej starostlivosti. Vaše návrhy, spokojnosť, nespokojnosť

A: So psychiatrickou starostlivosťou sme spokojní v Rožňave. Katastrofálne priestory sú v Košiciach, Zmeňme terminológiu, je to porucha duševného zdravia. Stupeň odkázanosti by mali posudzovať psychiatri. Treba aby rodičia a príbuzný pochopili svoje deti. Konzultovať chorobu s psychológom a psychiatrom. V Košiciach chýba podporované bývanie a chránené dielne.

B: Rodičovský nátlak je nesmierny. Nepostaral sa o mňa nikto na psychiatrii. Pacienti nesmú byť tlačený na elektro šoky. Zrušenie klietok. Netreba hneď zvyšovať lieky keď je jesenné obdobie.

C: Psychiatričku mám cez 20 rokov, rozumie tomu. Je tiež veriaca.

D: Ja som na 99% spokojný. Nemám rád čakanie na doktorku.

E: Čo som bola v liečebniach nemalo to úroveň, ľudská dôstojnosť bola potlačená. Nič sa nedá robiť tam. Bola som zhrozená.

F: Ja si nesiem post traumatickú poruchu so psychiatrie. Vyriešila by to psychologická pomoc. Mám problém dôverovať psychiatrovi. Hľadám chránenú dielňu

G: Ja som psychiatriu nazvala najlepší hotel. Nemala som veľmi negatívne skúsenosti. Mala som aj šoky, bolo mi zle. Súhlasila som s tým.

H: Ľudský mozog sa podobá vesmíru. Nečakajte, že na jeho objasnenie budú mať odpoveď súčasný lekári.

I: Čím viac som sa stážoval na psychiatrii, tým mi bolo horšie. Bol som v kaplnke. Potom som sa začal liečiť sám.

J: Začal som pracovať sám na sebe. Nečakal som pomoc len u psychiatra. Toto je omyl: Psychickú poruchu lieči len psychiater. Je to psychosociálny problém. Vývoj ide stále dopredu.

K: Nepáči sa mi, že po vyšetrení mi doktor nedáva správu. Stačí mi len raz za 2 mesiace ísť k psychiatrovi.

L: Máme dobrého psychiatra. Psychiatri majú málo času pre pacienta. Nemocnica je ale problém. Mali sme veľa psychologičiek.

M: Na psychiatrii je nuda, treba tam viac aktivít. Nepamätám si z psychiatrie veľa, lebo som mal šoky. Mám teraz dobrého psychiatra aj psychologičku.

N: Lieky beriem, no mám ich teraz rapídne zvýšené. Lepšie je keď človek robí určité činnosti. Pomáha mi záhrada.

O: Som spokojný s Rožňavou. Sme boli na izbe traja. Ponúkli ma cigaretou. Dlhšie som tam bol. Bol tam prísny režim. Beriem lieky ako švajčiarske hodinky. Čim ďalej tým viac ľudí šokujú.

Zvukový záznam:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.