Čo mi dal uplynulý rok 2023 27.12.2023

ÚVOD 1: Každý z nás, sám pre seba, môže trochu inak uzavrieť svoj rok 2023. Ja viem povedať iba toľko,
že tento končiaci rok, to bolo pre mňa fakt dosť drsné. Mal som už aj horšie roky, ale treba
povedať, že mi to ozaj dalo zabrať. Utvrdil som si ďalšími skúsenosťami veci. ktoré som už vedel z iných skúseností, z predošlých rokov. Napríklad, že aj najbližší človek z domu, či blízky a dobrý priateľ ti môže tak zákerne vraziť dýku do chrbta, či spredu priamo hľadiac do tvojej tváre, bez okolkov, či zábran –
jednoznačne jedinec bez chrbtovej kosti. Niekedy aj keď si myslíš, že poznáš seba, či druhého
človeka, sa v ťažkej chvíli poučíš o opaku a zase naopak ťa niekto iný nečakane prekvapí.
Novinkou pre mňa, pokiaľ ide o pracovnú oblasť, bolo vyhodenie z práce kvôli Covidu na
pracovisku. Okrem toho zistiť spätne, že vedúci obaja posielali za mnou svoju vlastnú mladšiu
dcéru, aby sliedila za mnou a donášala na mňa, ako flákam, či nerobím svoju prácu ako mám…
Mal som napichnutý mobil a to nie jeden ale tri lebo som ich kvôli problémom menil. Kolegovia
to nemali o nič lepšie. Nebol som v tom sám. Nechýbali samozrejme polená od kolegov, ale to
už dobre poznám. No táto ilegálna činnosť mi nepovzbudila psychiku, len mi poskytla príležitosť
zavrieť sa na dobu po prepustení v izbe bez pevnej práce! Mali na mňa nasadených ešte 2 ľudí,
ktorí sliedili a zbierali špinu o mne a donášali na mňa. Podľa nedávnych zistení a slov kolegov
viem, že poznali moju polohu ako cez GPS lokalizáciu aj obsah mojich sms a hovorov. Čistý
100%-ný nezákonný záťah.
Nikdy predtým som nič podobné nezažil. Dlho som tomuto nemohol uveriť. Toto celé mi
trvalo spracovať celý ďalší rok, kým som sa rozhodol podať podnet na prešetrenie cez príslušný
úrad. Život je zvláštny. Napriek tomuto celému, v tom istom čase, odo mňa rodina aj priatelia potrebovali
pozornosť a pomoc ako vždy. Nikto to spočiatku nevedel, nemali poňatie čo sa deje v práci a čo
prežívam. Sám som to chvíľu nevedel, netušil som ani čo a ako? Čo s tým mám akože robiť…?
Našiel som priateľstvo po dlhom čase. Je to chlapík, starší generačne, invalidný na vozíku. Povzbudí ma, veľa sa rozprávame, vždy keď si máme čo povedať. Karol je vo veku mojej mami. Pomáham mu, keď
potrebuje pomôcť. Začal som opäť komunikovať s dlhoročnou kamarátkou Katkou. Je mi ako sestra, dobrá kamarátka, vieme o sebe veci z minulosti, detstva a zdieľame sa o osobných starostiach. Odstup od niekoho po odmlke ukazuje často chyby a nedostatky, ale aj slabosť pre osobu, bez ktorej by sa mi ďalej šlo ťažšie.

Takmer som prestal rozprávať s mamou a sestrou, striedavo a prerušovane jedno po druhom. Mal som
paranoidné podozrenia a v jednej chvíli som im to povedal. Ani sa nedivím, blbo na mňa civeli.
Došiel som konečne do bodu, kedy som schopný pustiť myšlienku na sympatickú ženu, s ktorou som
chvíľu cestoval po Európe aj s inou kamoškou. Vtedy to bolo veľmi bolestivé! Púšťam ju z hlavy,
odpúšťam jej aj sebe, že som nekonal inak voči nej a akceptujem fakt, že to už nebude iné. Odpustiť, ako keď sa musím oprášiť, lebo som sa opäť zašpinil. Na nič nezabúdam, je to skúsenosť, ako ráno po úraze, niečo tu ostane a niečo je preč! Mám živší záujem o veci viery. Nečakal som to, prišlo to akoby samo, ako dar mne na posilu. Každé rande, každý neúspech, učím sa o svojej neistote. Spomínam na dievča, ktoré prišlo o život, cca pred polrokom, na kovid v zahraničí. Jej rodičia ju síce nevideli pri mne ale inde a s iným ale bolo to krásne. Flirt sa menil na niečo super. Presekol to kovid. Z celej rodiny ostal len jej otec. Chýba mi , bola skvelá aj keď neviem povedať kam by to viedlo… Mladé super dievča so životom pred sebou zanechalo vo mne stopu! Sumarizujem tento rok a neľutujem nič! Toto je život, poučil som sa aj o bolesti, ako každý rok. Našiel som tmu okolo aj v sebe, vyberám si svetlo. Nezabúdam zažať v izbe svetlo, keď idem čítať po celom dni medzi riadkami.

ÚVOD 2:

5 dôvodov na vďačnosť za uplynulý rok :

  1. Môžeme ďakovať za presmerovanie
  2. Môžeme ďakovať za pravdu
  3. Môžeme ďakovať za to, čo ešte máme k dispozícii
  4. Môžeme ďakovať za novú motiváciu
  5. Môžeme ďakovať za ľudí, ktorí sa stali súčasťou nášho života

A: Pre mňa ťažká otázka…pretože človek si skôr spomenie na to, čo mu uplynuli rok vzal ako naopak čo mu dal…no verím, že všetko čo som dostala je milosť a dar.
V prvom rade som opäť dostala dar ho prežiť v kruhu svojej rodiny…chvála Pánu Bohu. Spomínam si na radosť, keď sa mi uzdravila staršia dcéra, ktorá bola v nemocnici. Dal mi odvahu, silu a kreativitu zorganizovať pre mamku najkrajšie narodeniny v jej živote. Doprial mi opäť oddýchnuť si s mojou rodinou v Medžugori…načerpať silu a pokoj. Dal mi motiváciu, ale hlavne chuť fyzicky na sebe popracovať. Tiež mi doprial tešiť sa z manželovej 50.tky a z dcérinej stužkovej. No bohužiaľ…dal mi pocítiť aj strach o svoje zdravie. V konečnom dôsledku dal mi aj viac stresu a viac dôvodov pre smútok.

B: Ja sa s tým veľmi nezaoberám. Mne dal nových priateľov a potvrdil tých starých.

C: Som vďačná za novú prácu. Učím sa seba láske. Rok zmien v mojom živote. Rok veľa dal, ale aj vzal. Nový nadhľad na veci. Naučil ma pokore.

D: Tento január bol dobrý. Vo februári som bol chorý. V apríli som sa zoznámil s kamarátkov. Cez máj, jún som pracoval na záhrade. V júli bola bratova svadba, bol som v Prahe. Druhú čas roka nemám rád. Ale Vianoce som prežil v pohode.

E: Môjho syna manželka sa zmenila. začala so mnou komunikovať. Dal mi viac vecí boh. Bol som aj fyzicky chorý tento rok.

F: Raz som počúval už staručkého herca z Národného divadla. Mimo iné povedal, že celý život na niečo čakal a nevie na čo. Bol som šokovaný. Bol by som nerád, ak by som toto povedal čo i len po jednom prežitom roku, nie že to, na sklonku života. Tento rok som na nič nečakal. Nič neočakával. Nič nechcel. Teda, nemôžem byť sklamaný, ani frustrovaný. Ale o veľkej spokojnosti tiež hovoriť nemôžem. Prišli mi do cesty úlohy, ktoré som nie celkom zvládol a narobil som si problémy. To že som to neprijal a nie som s tým vyrovnaný, to je vecou ega. Neznesie prehru. Hoc vo vnútri svojej podstaty viem, že skúsenosť je nadovšetko a teda, všetko je v poriadku. Uplynulý rok prešiel ako voda. A dal mi možnosť lepšie sa spoznať. Lepšie si porozumieť. Lepšie poznať, čo mi škodí a čo prospieva. Dal mi poznať že som naozaj slabý ako čaj, ak ide o zmenu nejakého starého návyku, s ktorým už nie som spokojný. Priniesol mi do života nových ľudí, za ktorých som vďačný. Nové výzvy ktoré sa bežne volajú problémy. Cez ktoré rastiem. Celkovo som spokojný a ďakujem za všetko príjemné i nepríjemné, rovnako.

G: Som vďačný za moju mamu, ako každý rok. Tento rok mi pridal o 20 kíl viac, preto chcem v budúcom roku schudnúť. Nechali sme urobiť väčšiu ohradu pre psa.

H: Teraz mám veľa priateľov. Bola som na veľa koncertoch, výletov. Bol to pekný rok. Samozrejme boli aj zle veci. V podstate som ale rada. Mám pekné vzťahy so súrodencami. Aj Vianoce boli dobré.

I: Boli aj víťazstva aj prehry. Málo som sa posunul, tak to vidím. Chcem aby sme rástli.

J: Bolo toho strašne veľa v tomto roku, Prerušila som štúdium. Bola som v nemocnici. Aj v podporovanom bývaní. Spätne oceňujem že aj zlé veci mali svoj zmysel.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.